Finaaliennakko

Finaaliennakko: Helsinki Rugby Club – Tampere Rugby Club (naisten SM) ja Kalev Rugby Club – Tampere Rugby Club (miesten 1-divisioona) 30.9.2017

Tampere Rugby Clubin miesten ja naisten joukkueet matkustavat tulevana lauantaina Porissa pelattaviin Suomi-rugbyn finaaleihin. TRC:n naiset hakevat Porista ensimmäistä Suomen mestaruuttaan, kun vastaan asettuu jo kolmantena peräkkäisenä vuotena Helsinki Rugby Club. TRC:n miesten joukkue puolestaan kamppailee 1-divisioonan finaalissa tallinnalaista Kalev Rugbya vastaan. Miehillä on pelissä divarin mestaruuden lisäksi nousu takaisin SM-sarjaan vuoden tauon jälkeen.

Naisten SM-sarjan finaalissa kohtaavat Tampere Rugby Club ja Helsinki Rugby Club ottavat mittaa toisistaan jo kolmantena peräkkäisenä vuotena. Kaksi aiempaa finaalikohtaamista ovat menneet helsinkiläisten nimiin tiukoilla piste-eroilla (15–8 ja 19–14), joten TRC:n naiset lähtevät hakemaan hyvitystä edellisvuosien tappiosta ja tavoittelemaan ensimmäistä Suomen mestaruuttaan.
Tänä vuonna naisten SM-sarjan viiden joukkueen runkosarja jakautui kolmeen kastiin. Semifinaaleista ulos jäänyt Warriors oli selkeästi sarjan heikoin joukkue. Runkosarjan kolmos- ja nelossijalle jääneet Turku ja Jyväskylä pelasivat keskenään tasaisia matseja, mutta heistä ei ollut runkosarjassa dominoineiden HRC:n ja TRC:n haastajiksi. Helsinki Rugby Club selvisi runkosarjasta puhtaalla pelillä Tampereen kärsiessä ainoastaan kaksi tappiota juurikin HRC:tä vastaan. Kauden ensimmäinen kohtaaminen joukkueiden välillä Helsingin Myllypurossa päättyi HRC:n voittoon lukemin 34–0, mutta Tampereella ottelun ratkaisua jouduttiin odottamaan pelin loppuhetkille, jolloin HRC onnistui siirtymään tasatilanteesta voittoon pistein 14–19. HRC:n ja TRC:n dominoinnista kertoo myös se, että runkosarjan kahdeksan ottelun ja semifinaalin jälkeen HRC:n piste-ero on +413 (486 tehtyä ja 73 päästettyä pistettä) ja TRC:n +450 (520 tehtyä ja 70 päästettyä pistettä), kun muilla joukkueilla piste-ero on miinuksen puolella.

Tampereen naisten pelivire onkin ollut loppukautta kohti voimakkaan nousujohteinen, ja Tampereen punamustilla onkin finaalin alla neljän murskavoiton ja nollapelin putki, mikä tuo lisää itseluottamusta naisten leiriin. Vaikka TRC:n naisten nippu onkin ollut suhteellisen kapea tänä vuonna viime kauteen verrattuna, finaaliin saadaan timanttinen kokoonpano, kun muutama pelaaja on tehnyt loppukaudesta paluun rugbykentille ja loukkaantumisosasto on pysynyt suhteellisen pienenä. Lisäpontta finaaliin antoi myös viime lauantaina pelattu semifinaali, jossa TRC:n naiset olivat ylivoimaisia Turku Swanseja vastaan 75–0-voitolla. Runkosarjavoittaja HRC puolestaan peittosi tiukassa semifinaalimatsissa hyvän pelivireen löytäneen Jyväskylä Rugby Clubin lopulta 15–29. Varmaa siis on, että naisten SM-finaalista tulee kiihkeä ja tasainen kamppailu, joka voi kääntyä lopulta kummalle joukkueelle tahansa. Punamustien lasien läpi katsottuna toivomme tietysti, että vihdoinkin olisi TRC:n naisten vuoro.

Miesten 1-divisioonan finaalissa kohtaavat tänä vuonna Kalev Rugby ja Tampere Rugby Club. Suomenlahden eteläpuolelta finaalipäivään matkustava Kalev on tämän vuoden uusi tulokas Suomen rugbypiireihin, ja onnistui heti voittamaan 1-divisioonan runkosarjan häviten ainoastaan yhden pelin Tampere Rugby Clubin miehille. TRC:n miehet lähtevätkin haastamaan Kalevia finaalissa hyvistä asetelmista, sillä joukkueiden välinen edellinen ottelu Tallinnassa päättyi TRC:n 20–41-voittoon. 1-divisioonan finaalissa on divisioonan mestaruuden lisäksi panoksena suora nousu SM-sarjaan. Divisioonan voitto ja paluu SM-sarjan kahinoihin olikin TRC:n miesten joukkueen tavoitteena jo ennen kauden alkua, sillä Tampere pudotettiin viime kauden jälkeen tehdyn sarjarakenteen uudistamisen seurauksena Turun ja Espoon ohella uudistettuun 1-divisioonaan. Nousu takaisin SM-sarjaan vain yhden divarikauden jälkeen maistuisi siis varmasti kolminkertaiselle Suomen mestarille.

Miesten 1-divisioonan alkukausi meni selkeästi Kalevin ja TRC:n hallinnassa muiden joukkueiden jäädessä enemmän tai vähemmän Kalevin ja TRC:n jalkoihin. Kalev ja TRC kohtasivat ensimmäisen kerran jo runkosarjan toisella kierroksella Raholassa kesäkuun alussa, jolloin Kalev nappasi voiton TRC:n nenän edestä pelin viimeisillä hetkillä luvuin 31–33. Revanssia saatiin odottaa elokuulle asti, jolloin TRC matkusti Tallinnaan ottamaan vakuuttavan 20–41-vierasvoiton. Kalevin ja TRC:n hallinnasta 1-divisioonassa kertoo myös joukkueiden kauden aikana nakuttamat pisteet: Kalevin piste-ero 8 ottelun runkosarjan ja semifinaalin jälkeen on +255 (428 tehtyä ja 173 päästettyä pistettä) ja TRC:n +321 (443 tehtyä ja 122 päästettyä pistettä) muiden joukkueiden jäädessä naisten SM-sarjan tapaan miinukselle piste-eroillaan. Joukkueiden tehoista huolimatta miesten 1-divisioonassa nähtiin kaksi melko tasaista semifinaalia. TRC:n miehet kaatoivat Turun kotonaan 40–23, vaikka Turku pahimmillaan pääsikin jo seitsemän pisteen päähän TRC:stä. Kalev voitti puolestaan kotonaan sarjanelosen Espoon lukemin 38–26.

TRC:n miesten pelaaminen on ollut kesäkauden aikana hyvinkin vakuuttavaa ja ajoittain jopa suvereenia, vaikka joukkue kärsikin melko yllättävän kotitappion Turku Eagleseille kaksi viikkoa ennen semifinaalia. Tamperelaisten kautta ovatkin hankaloittaneet harmilliset avainpelaajien loukkaantumiset sekä suhteellisen kapea rosteri. Finaalissa hankaluuksia Kaleville aiheuttaa varmasti TRC:n miesten luova pelityyli, kurinalainen puolustus sekä taiturimaiset yksilösuoritukset. Myös tämän ottelun voittajaa on mahdotonta veikata etukäteen. Molemmat TRC:n joukkueet saavat kuitenkin varmasti lisäbuustia omaan peliinsä siitä, että finaaleihin ollaan päästy kahden joukkueen voimin, ja paikalla oleva yleisö on varmasti suurilta osan Tampereen punapaitaisten tiilimuurien puolella.

Miesten 1-divisioonan finaali pelataan klo 12.00 ja naisten SM-sarjan finaali klo 14.00 Porin urheilukeskuksen kentällä UK1. Otteluita voi seurata suorana myös FanSeatin kautta.
1506177433630